fredag 11 november 2011

10/11 - Kramp nr 7

Satt som bäst och skrev på ikappbloggandet när ett tyvärr numer välbekant ljud och rörelse från Combat hördes - och mycket riktigt fick han en kramp =(

Detta är nu 7e gången sedan den 16/3 då han hade sitt första krampanfall någonsin. 7 gånger på ca 8 månader tycker jag är ganska mycket...

Inte har jag lyckats lista ut vad som kan vara (om det finns någon) gemensam nämnare för de gånger anfallen kommit. Ibland har det varit när han varit extremt trött pga mycket fysisk eller psykisk ansträngning och ibland har det varit helt vanliga dagar med "vardagsmotion", idag var t ex en sådan "vardagsdag" medan de 2 senaste gångerna har varit efter en 4-timmarspromenad i skog och mark tillsammans med flera hundkompisar samt efter vårat första tillfälle på lydnadskursen (dvs en fysiskt ansträngande gång och en psykiskt ansträngande). Det enda som är hyfsat lika är att det varit sent på kvällen/natten eller väldigt tidigt på morgonen då han har sovit - vilket är vanligt för EP-anfall på hund, att kramperna kommer när hunden är i vila alltså.
Det jag tänkte på ikväll lite extra var att han vankade av och an ett bra tag innan han la sig ner och slappnade av nu på kvällen medan jag satt i soffan. Detta är inget som jag tänkt på de andra gångerna dock, och inte heller ett helt ovanligt beteende hos Combat som ibland vandrar mellan olika liggplatser ganska många gånger innan han somnar. Men jag reagerade iaf på det idag och hade då ingen aning om den annalkande krampen.

Nu har vi ju ingen diagnos på Combat än iom att vi skulle vänta ett tag och se om det kom fler anfall efter 2a gången (då jag gjorde ett veterinärbesök efteråt), om de isf skulle se "likadana ut" (kramperna alltså), hur ofta de kom osv. EP hos hundar är en djungel vad jag förstått och ganska så svårdiagnostiserat då det inte finns några tester eller annat som visar/bekräftar att hunden har just EP - det man får göra är en grundlig helgenomgång av hunden för att helt enkelt utesluta att det inte är något annat som utlöser anfallen, t ex så som njurfel, hjärfel osv...
Känner nog nu att det är dax att kontakta veterinären igen och se vad vi ska göra som nästa steg, så att Combat förhoppningsvis kan få någon medicin framöver som minskar ner kramptillfällena.

Är inte roligt alls detta kan jag lova =(
Har filmat kvällens anfall och även det innan som han hade för några veckor sedan. Är i valet och kvalet om jag ska lägga ut dem... Är kluven... Dels tycker jag att det är bra att andra kan söka på och se hur Combats anfall ser ut för att t ex jämföra med sin egna hund så andra kan "dra nytta" och lärdom av det, dels så hade det varit intressant för mig att komma i kontakt med andra som har liknande symptom på sina hundar, men dels så tycker jag det även är lite "taskit" och oetiskt gentemot honom att vem som helst ska kunna se honom i det skicket han är under sina anfall... Jag vet inte, vad tycker ni? Hade ni som läser detta tyckt det varit intressant eller lärorikt att se, och tycker ni att det hade varit OK mot Combat att lägga ut?



Usch och fy faaaan, detta hade jag verkligen inte tänkt mig när jag fick hem honom för 4,5 år sedan nu... Men i livet kan allt hända och man får helt enkelt hitta ett sätt att leva med det bara. Inte gräva ner sig och tycka synd om varken mig själv eller honom (såklart jag tycker synd om honom, men han mår inte bättre av att jag ömkar honom och är ledsen själv) utan leva på och ha kul med varandra. Han kan lika gärna leva på i 10 år till och klara livet med kramper hur bra som helst, eller försvinna i ett anfall om 2 månader ...ingen vet och det finns inget bra i att gå och grubbla och må dåligt över det. Det enda jag kan göra är att skapa de bästa tänkbara förutsättningarna för honom att leva med detta och ha ett så normal liv som möjligt helt enkelt.

Vi får helt enkelt se hur detta fortlöper. Ska ta och ringa veterinären imorgon.
Nu är det dax för sängen, ikappbloggandet får vänta till en annan dag, Combat har somnat i soffan här bredvid och är väldigt trött men glad och stabil igen.


**CREA DIEM** //Sarah

4 kommentarer:

Linda sa...

Uh, stackars er, det där låter inte kul... Svårt att veta hur man ska göra med filmerna..
En kompis till mig hade en hund med EP, den fick det kanske i tre, fyra årsåldern, fick medicin och blev huuur gammal som helst. Lite anfall då och då, men jag tror de blev lindrigare.
kram

Agneta sa...

Usch vad tråkigt med kramperna. Jag skulle kunna tänka mig att filmerna kommer till nytta för veterinären i alla fall. Sköt om er!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det värsta som finns är helt klart när ens vovve är sjuk - och man är helt maktlös att göra något! :/

Själv har jag inga bra tips att ge rörande just kramper, eftersom ingen av mina (vad jag vet) har haft det problemet någon gång.

Sv: Ja, det ska bli väldigt spännande med vandringen! Jag är tillräckligt ivrig för att vilja sticka iväg redan idag! :)

Annika sa...

Är såklart bra för både dig och andras del om du lägger ut filmerna men jämför med hur sacha reagerade när hon först fick ont i sina höfter.
När jag kom hem den kvällen stod hon i hallen och darrade och ville inte röra sig, när anna kom ner ett par minuter senare var hon näst intill som vanligt, hon ville definivt inte visa sig sårbar inför nån annan!

kramar