onsdag 2 november 2011

2/11 - 2a lydnadskurstillfället

Är vi på väg mot SM tro? ;)
Igår kväll var det 2a tillfället på vår lydnadskurs, som väl egentligen inte är någon kurs direkt utan mer privatträning i grupp.
Det är jag, Tina & Anna som riktar in oss på klass II samt Sonja som ska köra klass I, fast egentligen så spelar inte det någon roll vilka klasser vi är i - fokuset ligger inte på momenten utan på mer djupgående träning som ska funka även i 3-an och elit om man nu så vill.

Vi håller till i ett ridhus i Kungälv och våran instruktör heter Andreas Rundqvist (som vi alla utom Tina känner sedan innan både som instruktör i agility men även "hundprivat"). Ni kan läsa om Anderas på hans hemsida "Har lydiga hundar" (dock inte uppdaterad på mkt länge, men "Träningsfilosofin" är intressant att läsa igenom, men troligen rätt svår att förstå iofs :p)

Det är väldigt intressant att träna för Andreas eftersom han tänker väldigt mkt mer utanför boxen än de flesta, en del saker som man tränar undrar man vad sjutton man gör det för, men sedan när man tränar något annat så faller poletten ner och man ser sambandet. Det är näst intill omöjligt att med ord beskrivas träningssätt med ord, man måste själv se, höra och göra för att fatta :p

De moment vi valde att köra igår var: fritt följ (ff), apport, inkallning & rutan - dock gjorde inte någon av oss 3 (Sonja var inte med) någonting likadant i stort sett och egentligen som sagt, så har inte själva momenten i sin helhet så mycket att göra med det vi tränar, man kan väl mer säga att fokus är på attityd och vilja på olika sätt hos hundarna...


Det jag och Combat fick roa oss med var bl a (med extremt förenklade förklaringar) att balansera på balansbommen som låg på marken i FF och att gå i en smal passage mellan 2 hoppbommar (för hästhoppning), att kalla in honom precis innan han är framme vid apporten (som är kastad 4-5 meter), att sitta S T I L L (inte nödvändigtvis i perfekt fotpossition), att belöna med apporten när han sitter still (ge honom den att hålla i några sekunder, och ta den igen - dvs 1ans apport i stort sett), inkallning med "retning" de sista 2-3 metrarna och "invisning" till fotpossition, att få honom att själv börja förstå när han ska vara kvar och när han ska följa  - det vill säga saker som tvingar honom att koppla på hjärnan, dämpa och koncentrera sig helt enkelt - i dagsläget tänker han inte alls eller alldeles för mycket, vilket resulterar i hans flaxiga, spattiga och hysteriska attityd som han har i dagsläget.
Kändes himla bra efter gårdagen när poletterna börjar falla lite mer på plats i hur Andreas tänker, menar med olika saker och ser på träning av hund, och vi har en hel del konkreta grejer att träna vidare på till nästa tillfälle som redan är nästa tisdag.


Detta får bli min målbildför vår fortsatta träning

Kan vi ta oss upp till Kebnekaisetoppen
kan vi bannemig ta oss igenom
vår träningsdipp och upp i TOPP,
vad vi än tar oss för!


Jag hoppas vill och tror att detta kan tända igång mitt sug för hundträning igen!!



**CREA DIEM** //Sarah

3 kommentarer:

Humlespunk sa...

En kompis och jag brukar ta tvådagars-vandringar ett par gånger om året, och sist vi var iväg så berättade jag om er Kebnekaisevandring. Även om vi inte skulle ge oss på en sån sak, bestiga ett berg typ, så var det inspirerande :)
Måste kännas häftigt att ha genomfört en sån grej :)

Xia sa...

Hur lär du in rutan?
Behöver lite hjälp me det

Anna sa...

OJ OJ! Vilken kommentar! =)
Grattis!!