onsdag 21 mars 2012

21/3 - Belöning - hur tänker du?

Snabb mobilblogg innan träningen...
Ska prata om belöningar, belöningsplacering, belöningstänk imorgon på lydnadskursen. Vore kul och intressant att höra hur ni tänker på den fronten? Alltid kul med andras tankar och idéer :)

8 kommentarer:

Linda, Inez, Drömma sa...

Åh det är ganska svårt att belöna rätt tycker jag...
Men t ex vid fotgående så belönar jag med godis på utsidan av hundens huvud så kroppen lite vrids in mot mitt ben för att få en tightare position på köpet... Men även att blanda olika belöningar vid olika tillfällen är viktigt, även att låta hunden lösas upp emellanåt med t ex en springbelöning om hunden gillar att springa.
Jag har även lugna ord och evt klappbelöningar vid t ex ligg kvar och sätt dig inte upp innan jag säger det...
Huh, så luddigt det låter, det var svårare att beskriva än jag trodde ;)

Sandra sa...

Jag belönar alltid attityd före precision.

Jag är dessutom en av de människorna som tränar "fel" och tränar platsläggningen med förväntan - något jag fått bannor för under hela mitt hundliv och aldrig vågat göra. Men på Jazz fungerar det allra bäst!

Jag har också en stark tro på att man skall prova sig fram med belöningstekniken. Jag har alltid fått höra vad som är rätt och fel med belöningstekniken i lydnaden men har på det senaste året kommit till fantastiska "felaktiga" insikter.

Åsa o toktassarna sa...

Jag försöker belöna där jag vill att hunden ska vara. Click for action, treat for position. I fot belönar jag alltså med handen tryckt mot mitt ben eftersom det är där jag vill att hunden ska gå. Och på hundens nivå, mycket viktigt när man har en pyttehund :D

Även jag har gjort som Sandra och lagt plats på HÖG förväntan. Ofta med flygande boll som belöning. Dold platsliggning gömde jag alltid något som hunden fick leta efter när det var klart. Sånt tränar jag även inomhus, fast jag tror hundarna tror det är en "leta leksak-lek", inte en "ligg kvar-lek".

I princip tycker jag man ska använda det hunden gillar bäst. Lönen måste ju vara värd att arbeta för. Fast samtidigt har jag med en gris envishet lärt min hund att leksaker är roliga, även om hon inte tyckte det från början...

Anonym sa...

Ohh så roligt Sara!! Jag har en valpkurs nu som jag sprutar ut högt o lågt om belöning - att det är A o O i all träning o gemenskap med hunden!! jag tror dock att dom "förstår" hälften...för om detta kan man ju prata hur mycket som helst;)
Det är ju som de kommentarer du fått bra att ha en hög belöningar (bestående av olika leksaker, socialt och mat men även "få nosa" på fläcken, få gå fram till en annan hund etc ect)som har olika "betydelse" för hunden, dvs olika intensitet, olika lätta att ge riktning, olika lätta att ge precision m.m. Belöning kan ju vara mångfald vid inlärning (typ både godis och med ord o klapp) medan det bara återstår orden eller klappen när hunden "bara" behöver en liten belöning (=beröm)senare i livet.
Att olika hundar går igång på olika belöningar o man måste kämpa att få en icke ätande hund att gilla något att äta, en icke leksakstokig hund att börja leka, en hund soom inte gillar att bli klappad att gilla eller acceptera att det är en belöning etc etc -SVÅRT!! Jag vet att jag kommer in lite på när belöning blir beröm...men jag tycker att man "lär" hunden under valpperioden från belöningshögen att klappar, bra-rop, smekningar etc är postivt och är signal på att hunden gjort något som matte tycker är bra;)
Timing för belöning - viktigt! Även riktning (typ slalominlärning, ligg etc.) Man måste vara väldigt receptiv på sin hund vilket mottagande det blir.

OJ..lite/mycket tankar från mig men nu måste jag återgå.
/Anna-Lena

Agneta sa...

Jag vet inte hur hög nivå´det är på kursen, men tänker en tanke om att belöning ska vara enkel och inte något som framkallar prestationsångest (hos hundägaren). Lydnad för mig är mycket precision och jag har lätt för att glömma bort det roliga och spontana när jag fokuserar för mycket på hur/var/när jag belönar. Då blir lydnaden tråkig och det får den inte bli.Det är en himla balansgång och jag har blivit lite skrämd av instruktörer som hela tiden påpekar att jag belönar fel mm. En annan sak jag jag tänker på är vikten av att kunna belöna som en avslappnad bekväm hundägare, mina hundar känner direkt om jag gör mig till. :) Nu kanske er kurs är på högre nivå men för nybörjare.

Sandra sa...

Nu får du berätta för oss hur du tänker och gör och vad du sa på kursen! :)

Anonym sa...

Lite sent kanske men antar att ni kommer "mala på" lite mer kring belöning ;) Viktigast av allt är att du som förare visar att du tycker hunden har gjort ett bra jobb, med röst och kropp! Spelar ingen roll hur mycket godis eller leksaker du sticker till din hund om du inte visar att du tycker hunden gjort ett bra jobb. Tjoa och tjimma, skutta och hoppa så kommer hunden tycka det ni gör är roligt :)

kram Annika

Åsa o toktassarna sa...

Just det, när det kommer till muntligt beröm så fungerar Lovis jättebra på när jag låter imponerad, därför säger jag ofta tex: "vad du kan!" och sånt.